Wołowina z dorszem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 400 g wołowiny bez kości
- 200 ml gotowego sosu pomidorowego
- 40 g dorsza mrożonego
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę umyć, pokroić na porcje, natrzeć pieprzem oraz solą i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie wlać wino, dodać pokrojony drobno czosnek i dusić do miękkości mięsa. Gotowe przełożyć na talerz. Dorsza rozmrozić, natrzeć pieprzem oraz solą, posypać szczypiorkiem drobno pokrojonym i smażyć na patelni na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na rumiany kolor. Usmażonego ściągnąć z ognia i wyłożyć na mięso. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować razem do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy. Sos pomidorowy podgrzać w rondelku, po czym dodać do reszty składników. Całość posypać sezamem.
Komentarze (0)