Wołowina z dorszem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1931
Wołowina z dorszem w sosie pomidorowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 200 ml gotowego sosu pomidorowego
  • 40 g dorsza mrożonego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę umyć, pokroić na porcje, natrzeć pieprzem oraz solą i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie wlać wino, dodać pokrojony drobno czosnek i dusić do miękkości mięsa. Gotowe przełożyć na talerz. Dorsza rozmrozić, natrzeć pieprzem oraz solą, posypać szczypiorkiem drobno pokrojonym i smażyć na patelni na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na rumiany kolor. Usmażonego ściągnąć z ognia i wyłożyć na mięso. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować razem do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy. Sos pomidorowy podgrzać w rondelku, po czym dodać do reszty składników. Całość posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów