Jajecznica z ryżem i kurczakiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4820
Składniki:
- 100 ml wody
- 3 jajka
- 2 kostki bulionowe warzywne
- 2 szklanki ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wódki sake
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Natkę zielonej pietruszki pokroić na drobne kawałki. Następnie wlać 100 ml wody na patelnię i zagotować. Do zagotowanej wody dodać warzywne kostki bulionowe i wymieszać. Wlać do tego sake, sos sojowy, mirin, dodać cukier, wymieszać i wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać do tego pokrojone piersi kurczaka, doprawić pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę, natkę zielonej pietruszki i dusić przez 1 minutę. Do duszonych składników wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i mieszać do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na ryż i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)