Jajecznica z ryżem i kurczakiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4820
Jajecznica z ryżem i kurczakiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 kostki bulionowe warzywne
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki sake
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Natkę zielonej pietruszki pokroić na drobne kawałki. Następnie wlać 100 ml wody na patelnię i zagotować. Do zagotowanej wody dodać warzywne kostki bulionowe i wymieszać. Wlać do tego sake, sos sojowy, mirin, dodać cukier, wymieszać i wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać do tego pokrojone piersi kurczaka, doprawić pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę, natkę zielonej pietruszki i dusić przez 1 minutę. Do duszonych składników wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i mieszać do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na ryż i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów