Gulasz warzywny z dorszem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1975
Składniki:
- 20 g tłuczonych orzechów włoskich
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 ziemniaki
- 4 cebule dymki
- 6 łyżek oleju
- 2 filety z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 mały seler
- 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju w rondlu, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku wlać bulion warzywny, obraną ze skóry cebule dymkę (w całości), obrany i pokrojony w plastry seler, pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Potem dodać do tego przekrojone na połowy pomidorki koktajlowe i ugotowane wcześniej ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką, przelać do gotowanego gulaszu i doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Filety z dorsza obtoczyć w roztrzepanym jajku, oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Następnie obłożyć tłuczonymi orzechami i smażyć na patelni na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do gulaszu.
Komentarze (0)