Papryka faszerowana dorszem w sosie groszkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2412
Papryka faszerowana dorszem w sosie groszkowym
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z wędzonego dorsza
  • 100 g białego sera twarogowego
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos groszkowy:
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i pozbawić nasion. Cebulę obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Filety z wędzonego dorsza oraz ser twarogowy przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do tego pokrojoną cebulę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić oczyszczone papryki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować sos groszkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Groszek osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do zeszklonego czosnku. Sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, dusić przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów