Papryka faszerowana dorszem w sosie groszkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2412
Składniki:
- 200 g filetów z wędzonego dorsza
- 100 g białego sera twarogowego
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz biały
- Na sos groszkowy:
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyzki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i pozbawić nasion. Cebulę obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Filety z wędzonego dorsza oraz ser twarogowy przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do tego pokrojoną cebulę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić oczyszczone papryki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować sos groszkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Groszek osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do zeszklonego czosnku. Sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, dusić przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos groszkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Groszek osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i dodać do zeszklonego czosnku. Sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, dusić przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)