Penne z dorszem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2112
Składniki:
- Składniki dla 4 osób:
- • 350g makaronu penne rigate Arrighi
- • 250g pomidorków cherry
- • kilka filecików anchois
- • 5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
- • 2 małe ząbki czosnku
- • posiekana natka pietruszki
- • 100 ml białego wina
- • 200 g dorsza ( filet)
- • 2 łyżeczki kaparów Ponti
- • sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.
Komentarze (0)