Sajgonki z brązowym ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3825
Składniki:
- 100 ml sosu z bambusa
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 4 liście białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 mały por
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- 4 liście białej kapusty
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa opłukać i osączyć z wody. Liście kapusty wrzucić do 1 l wrzącej, lekko osolonej wody, trzymać przez 4 minuty, po czym odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Marchew zalać wodą, ugotować, odcedzić, pokroić drobno i połączyć z pokrojoną kapustą. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i połączyć ze składnikami. Całość doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy zmoczyć letnią wodą, po czym nałożyć na niego wymieszane składniki i zwinąć w rulony. Następnie rozgrzać 6 łyżek oliwy na patelni, dodać zawinięte składniki i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić drobno, zmieszać z gotowym sosem z bambusa i polać całą potrawę. Wszystko udekorować drobno pokrojonym porem.
Komentarze (0)