Tortilla z dorszem w sosie jogurtowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1902
Tortilla z dorszem w sosie jogurtowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 limonka
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać mąkę. Filety rybne oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mące i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażoną wcześniej tortillę.

Przygotować sos jogurtowy: jogurt przelać do kubka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do jogurtu Wsypać do tego mieloną paprykę chili i gałkę muszkatołową, wymieszać i polać potrawę.

Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów