Tortilla z dorszem w sosie jogurtowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1902
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 limonka
- 0,5 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać mąkę. Filety rybne oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mące i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażoną wcześniej tortillę.
Przygotować sos jogurtowy: jogurt przelać do kubka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do jogurtu Wsypać do tego mieloną paprykę chili i gałkę muszkatołową, wymieszać i polać potrawę.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną limonką.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Na następny talerz przesypać mąkę. Filety rybne oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mące i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażoną wcześniej tortillę.
Przygotować sos jogurtowy: jogurt przelać do kubka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do jogurtu Wsypać do tego mieloną paprykę chili i gałkę muszkatołową, wymieszać i polać potrawę.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz pokrojoną limonką.
Komentarze (0)