Wołowina z brokułem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1705
Wołowina z brokułem i ziemniakami
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem warzywnym. Całość dusić przez 5 minut, po czym dodać ugotowanego brokuła i dusić do miękkości składników. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów