Wołowina z brokułem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1705
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem warzywnym. Całość dusić przez 5 minut, po czym dodać ugotowanego brokuła i dusić do miękkości składników. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)