Orecchiette z brokułem, boczkiem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2088
Orecchiette z brokułem, boczkiem i ziemniakami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu orecchiette
  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 4 ziemniaki
  • 4 dag tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron orecchiette zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Brokuła podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą ugotować i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno czosnek i zeszklić, po czym dodać do tego wędzony boczek, plastry ugotowanych ziemniaków i zrumienić. Do zrumienionych składników dodać ugotowany makaron i brokuła. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów