Orecchiette z brokułem, boczkiem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2273
Składniki:
- 30 g makaronu orecchiette
- 15 dag wędzonego boczku w plastrach
- 4 ziemniaki
- 4 dag tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron orecchiette zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Brokuła podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą ugotować i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno czosnek i zeszklić, po czym dodać do tego wędzony boczek, plastry ugotowanych ziemniaków i zrumienić. Do zrumienionych składników dodać ugotowany makaron i brokuła. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)