Wołowina z ziemniakami i chrzanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1929
Składniki:
- 300 g wołowiny bez kości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 goździki
- 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 ziarna pieprzu
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- natka selera
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie utłuc je z masłem oraz chrzanem i wyłoży na talerz. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku włożyć pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać goździki, liść laurowy, ziarna pieprzu, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na ziemniaki. Całość posypać pokrojona natką selera.
Komentarze (0)