Cuccidati
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2029
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na wypełnienie:
- 4 suszone figi
- 4 drylowane daktyle
- 2 szklanki rodzynek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 pomarańcze
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- Na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć je na stolnicę i namoczyć letnią wodą. Przygotować wypełnienie: pomarańcze, rodzynki, suszone figi oraz daktyle sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pomarańcze obrać ze skóry, miąższ pokroić drobno i przełożyć do melaksera wraz z pokrojonymi na drobne kawałki figami i daktylami. Wsypać do tego rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, po czym całość zalać letnią wodą i miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki wyłożyć na jeden płat namoczonego ciasta francuskiego, wszystko nakryć kolejnym i dokładnie docisnąć ręcznie. Dociśnięte ciasto pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 5 na 5 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać w kubku z mlekiem i przelać na ciepłe jeszcze ciasto.
Podawać do spożycia po zakrzepnięciu lukru.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać w kubku z mlekiem i przelać na ciepłe jeszcze ciasto.
Podawać do spożycia po zakrzepnięciu lukru.
Komentarze (0)