Cuccidati

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1806
Cuccidati
fot. PyroGamer (Wikipedia) / domena publiczna

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 4 suszone figi
  • 4 drylowane daktyle
  • 2 szklanki rodzynek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • Na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć je na stolnicę i namoczyć letnią wodą. Przygotować wypełnienie: pomarańcze, rodzynki, suszone figi oraz daktyle sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pomarańcze obrać ze skóry, miąższ pokroić drobno i przełożyć do melaksera wraz z pokrojonymi na drobne kawałki figami i daktylami. Wsypać do tego rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, po czym całość zalać letnią wodą i miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki wyłożyć na jeden płat namoczonego ciasta francuskiego, wszystko nakryć kolejnym i dokładnie docisnąć ręcznie. Dociśnięte ciasto pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 5 na 5 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder wymieszać w kubku z mlekiem i przelać na ciepłe jeszcze ciasto.

Podawać do spożycia po zakrzepnięciu lukru.

Komentarze (0)