Tarator (chłodnik)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2142
Tarator (chłodnik)
fot. Ikonact (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 zielone ogórki szklarniowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • pęczek zielonego koperku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich nadmiar wody. Koperek zielony pokroić drobno i dodać odciśniętych ogórków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Całość oprószyć pieprzem i solą. Jogurt naturalny zmieszać z kwaśną śmietaną, dokładnie wstrząsnąć i przelać do składników. Wszystko wstawić do lodówki na 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów