Kurczak z brokułem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1810
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuła oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie brokuła pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, dodać do ziemniaków na talerzu i posypać mielonym kminkiem. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą z suszoną kolendrą. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i panierować je najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w roztopionym maśle na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)