Kurczak z brokułem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1810
Kurczak z brokułem i ziemniakami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie brokuła pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, dodać do ziemniaków na talerzu i posypać mielonym kminkiem. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą z suszoną kolendrą. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i panierować je najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w roztopionym maśle na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów