Tartaletki jagodowo-truskawkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 38
Tartaletki jagodowo-truskawkowe
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Truskawki oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i połowę z nich pokroić w kostkę. Resztę pozostawić w całości do dekoracji.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta.
Dodać do tego jagody oraz pokrojone wcześniej truskawki i całość posypać cukrem. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować pozostałymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów