Tartaletki jagodowo-truskawkowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 863
Składniki:
- 500 g truskawek
- 300 g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka czarnego sezamu
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Truskawki oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i połowę z nich pokroić w kostkę. Resztę pozostawić w całości do dekoracji.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta.
Dodać do tego jagody oraz pokrojone wcześniej truskawki i całość posypać cukrem. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować pozostałymi truskawkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta.
Dodać do tego jagody oraz pokrojone wcześniej truskawki i całość posypać cukrem. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować pozostałymi truskawkami.
Komentarze (0)