Gemelli z boczkiem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 30 g makaronu gemelli
- 25 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę białą osaczyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego osączoną z zalewy fasolę, ugotowanego wcześniej kalafiora, pokrojoną paprykę i ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku przyprawami, oprószyć bułką tarta, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, wyłożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)