Gemelli z boczkiem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1760
Gemelli z boczkiem i warzywami
fot. thefoodgroup / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 30 g makaronu gemelli
  • 25 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę białą osaczyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego osączoną z zalewy fasolę, ugotowanego wcześniej kalafiora, pokrojoną paprykę i ugotowany makaron. Całość doprawić do smaku przyprawami, oprószyć bułką tarta, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, wyłożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów