Wołowina marynowana z frytkami, majonezem i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3456
Wołowina marynowana z frytkami, majonezem i chili
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Marynata:
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 2 łyżki ostrej pasty Gochujang
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Dymkę obrać ze skóry.

Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego pastę Gochujang, mielony imbir, kolendrę i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, po czym zalać sosem sojowym i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 40 minut do lodówki.

W tym czasie ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić je w słomkę i smażyć ze skóra na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie wyciągnąć marynowane mięso z lodówki, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanego oleju na kolejnej patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do frytek na talerzu. Wszystko polać majonezem, sosem chili, posypać słodką papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem z dymką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów