Wołowina marynowana z frytkami, majonezem i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3733
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu chili
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Marynata:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 2 łyżki ostrej pasty Gochujang
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Dymkę obrać ze skóry.
Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego pastę Gochujang, mielony imbir, kolendrę i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, po czym zalać sosem sojowym i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 40 minut do lodówki.
W tym czasie ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić je w słomkę i smażyć ze skóra na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie wyciągnąć marynowane mięso z lodówki, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanego oleju na kolejnej patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do frytek na talerzu. Wszystko polać majonezem, sosem chili, posypać słodką papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem z dymką.
Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie dodać do tego pastę Gochujang, mielony imbir, kolendrę i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, po czym zalać sosem sojowym i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 40 minut do lodówki.
W tym czasie ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić je w słomkę i smażyć ze skóra na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie wyciągnąć marynowane mięso z lodówki, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanego oleju na kolejnej patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do frytek na talerzu. Wszystko polać majonezem, sosem chili, posypać słodką papryką i pokrojonym drobno szczypiorkiem z dymką.
Komentarze (0)