Kotlety orzechowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2997
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonego koperku
- bułka tarta
- masło do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i przetrzeć przez sito. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i smażyć na maśle na małym ogniu. Co cebuli dodać, zmielone orzechy i pokrojony drobno koperek. Całość chwilę podsmażyć, wymieszać i dodać do przetartych ziemniaków. Dodać do tego 2 jajka i 3 łyżki bułki tartej. Doprawić solą. Wszystko dobrze wyrobić i uformować z masy małe kotleciki. 1 jajko roztrzepać na talerzu, a do drugiego wsypać bułkę tartą. Kotlety obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Gotowe bardzo dobrze smakują z sosem koperkowym lub grzybowym.
Komentarze (0)