Kotlety orzechowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2727
Kotlety orzechowe
fot. pauldwaite / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i przetrzeć przez sito. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i smażyć na maśle na małym ogniu. Co cebuli dodać, zmielone orzechy i pokrojony drobno koperek. Całość chwilę podsmażyć, wymieszać i dodać do przetartych ziemniaków. Dodać do tego 2 jajka i 3 łyżki bułki tartej. Doprawić solą. Wszystko dobrze wyrobić i uformować z masy małe kotleciki. 1 jajko roztrzepać na talerzu, a do drugiego wsypać bułkę tartą. Kotlety obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Gotowe bardzo dobrze smakują z sosem koperkowym lub grzybowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów