Marynowana papaja
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1593
Składniki:
- 800 g miąższu z papai
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka chili
- 1 zielona papryka chili
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Miąższ z papai, marchewkę, imbir oraz papryki umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrząca wodą na sicie. Marchew oraz imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Miąższ z papai również zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i połączyć go ze startą marchewką i imbirem. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do startej marchewki z papają. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, wsypać do tego cukier, całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zalewę ściągnąć z ognia i zalać nią składniki w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, przestudzić, nakryć pokrywką i trzymać w lodówce przez 1 dzień. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, wsypać do tego cukier, całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zalewę ściągnąć z ognia i zalać nią składniki w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, przestudzić, nakryć pokrywką i trzymać w lodówce przez 1 dzień. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)