Marynowana papaja

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1329
Marynowana papaja
fot. Obsidian Soul (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 800 g miąższu z papai
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na zalewę:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Miąższ z papai, marchewkę, imbir oraz papryki umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrząca wodą na sicie. Marchew oraz imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Miąższ z papai również zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i połączyć go ze startą marchewką i imbirem. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do startej marchewki z papają. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki.

Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, wsypać do tego cukier, całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zalewę ściągnąć z ognia i zalać nią składniki w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, przestudzić, nakryć pokrywką i trzymać w lodówce przez 1 dzień. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów