Wołowina marynowana w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1884
Wołowina marynowana w sosie
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu czosnkowego
  • pęczek szczypiorku
  • sol
  • pieprz biały mielony
  • Marynata:
  • 50 ml sake
  • 30 ml przyprawy Mirin
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka
  • Sos do polania:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać sake, przyprawą Mirin, sosem sojowym, dokładnie wymieszać, po czym postawić je na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i dobrze przestudzić. Do przestudzonych składników dodać polędwicę wołową w całości, polać ją składnikami z każdej strony i trzymać w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie polędwicę wołową wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzany olej sezamowy i smażyć do czasu, aż zacznie nie lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić, oprószyć szczypta soli oraz białego pieprzu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos do polania: sos sojowy zmieszać w kubku z sokiem z pomarańczy, suszonym oregano i polać tym po całości. Następnie cebulę czerwoną pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić drobno i razem tym posypać potrawę.

Wszystko udekorować kiełkami fasoli mung i polać sosem czosnkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów