Wołowina marynowana w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1884
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 3 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sosu czosnkowego
- pęczek szczypiorku
- sol
- pieprz biały mielony
- Marynata:
- 50 ml sake
- 30 ml przyprawy Mirin
- 30 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- Sos do polania:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać sake, przyprawą Mirin, sosem sojowym, dokładnie wymieszać, po czym postawić je na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i dobrze przestudzić. Do przestudzonych składników dodać polędwicę wołową w całości, polać ją składnikami z każdej strony i trzymać w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie polędwicę wołową wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzany olej sezamowy i smażyć do czasu, aż zacznie nie lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić, oprószyć szczypta soli oraz białego pieprzu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos do polania: sos sojowy zmieszać w kubku z sokiem z pomarańczy, suszonym oregano i polać tym po całości. Następnie cebulę czerwoną pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić drobno i razem tym posypać potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami fasoli mung i polać sosem czosnkowym.
Przygotować marynatę: czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać sake, przyprawą Mirin, sosem sojowym, dokładnie wymieszać, po czym postawić je na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i dobrze przestudzić. Do przestudzonych składników dodać polędwicę wołową w całości, polać ją składnikami z każdej strony i trzymać w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie polędwicę wołową wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzany olej sezamowy i smażyć do czasu, aż zacznie nie lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić, oprószyć szczypta soli oraz białego pieprzu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos do polania: sos sojowy zmieszać w kubku z sokiem z pomarańczy, suszonym oregano i polać tym po całości. Następnie cebulę czerwoną pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić drobno i razem tym posypać potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami fasoli mung i polać sosem czosnkowym.
Komentarze (0)