Rzepa marynowana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6115
Składniki:
- 200 g białej rzepy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki sake
- 0,5 szklanki octu 10%
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i przełożyć je do miski. Następnie wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wlać ocet, sake i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić i zalać pokrojoną tym rzepę w misce. Całość zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i odcedzić z zalewy.
Komentarze (0)