Obwarzanki nadziewane

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2148
Obwarzanki nadziewane
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka sezamu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 30 g tartego sera Ementaler
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i na 30 minut odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubości 2 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne paski o długości 24 x 10 cm i wysmarować je z jednej strony oliwą z oliwek.

Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na wysmarowane oliwą paski ciasta. Dodać do tego tarty ser i oprószyć oregano. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, zawinąć w rulon i uformować pierścienie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, namoczyć letnia wodą i posypać sezamem.

Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów