Obwarzanki nadziewane
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2380
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 15 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka sezamu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na wypełnienie:
- 30 g tartego sera Ementaler
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i na 30 minut odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubości 2 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne paski o długości 24 x 10 cm i wysmarować je z jednej strony oliwą z oliwek.
Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na wysmarowane oliwą paski ciasta. Dodać do tego tarty ser i oprószyć oregano. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, zawinąć w rulon i uformować pierścienie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, namoczyć letnia wodą i posypać sezamem.
Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na wysmarowane oliwą paski ciasta. Dodać do tego tarty ser i oprószyć oregano. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, zawinąć w rulon i uformować pierścienie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, namoczyć letnia wodą i posypać sezamem.
Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)