Hitsumabushi z węgorza i ryżu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2091
Hitsumabushi z węgorza i ryżu
fot. securecat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego węgorza
  • 30 ml wódki sake
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 30 ml przyprawy mirin
  • 2 dymki
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka suszonych glonów nori
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Węgorza wędzonego oczyścić ze skóry, ości, rozdrobnić na kawałki i wymieszać z odparowanym ryżem. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Glony nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Następnie do rondla wlać sake oraz przyprawę mirin, po czym dodać do tego pokrojona dymkę i gotować na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem wlać do tego miód, dodać pokrojone nori, wlać sos sojowy, dodać gotową pastę wasabi i mieloną paprykę. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów