Hitsumabushi z węgorza i ryżu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2091
Składniki:
- 300 g wędzonego węgorza
- 30 ml wódki sake
- 30 ml jasnego sosu sojowego
- 30 ml przyprawy mirin
- 2 dymki
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka suszonych glonów nori
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Węgorza wędzonego oczyścić ze skóry, ości, rozdrobnić na kawałki i wymieszać z odparowanym ryżem. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Glony nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Następnie do rondla wlać sake oraz przyprawę mirin, po czym dodać do tego pokrojona dymkę i gotować na średnim ogniu przez 1 minutę. Potem wlać do tego miód, dodać pokrojone nori, wlać sos sojowy, dodać gotową pastę wasabi i mieloną paprykę. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)