Papryka grillowana z wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2202
Składniki:
- 50 g wołowiny bez kości
- 8 zielonych papryk
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 cebule
- 2 łyżki ryżu
- sól
- pieprz
- 4 patyczki szaszłykowe
- 1 arkusz folii aluminiowej
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Wołowinę oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i wydrążyć nasiona. Następnie mięso pokroić w kostkę, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, połowę nabić na patyczki szaszłykowe, a drugą połowę pokroić drobno i wymieszać z ryżem. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do ryżu, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Całość nadziać na patyczki szaszłykowe, przełożyć razem z mięsem na folię aluminiową i przypiec na rozpalonym grillu.
Komentarze (0)