Rizi-bizi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4186
Rizi-bizi
fot. Dithie (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego, zielonego groszku
  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml białego wermutu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 garstka świeżej mięty
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zielony groszek rozmrozić. Miętę umyć i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną miętę, tartą skórkę cytrynową i rozmrożony zielony groszek. Składniki wymieszać, po czym zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 7 minut. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do duszonych składników. Wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać do tego biały wermut, wsypać tarty parmezan, ponownie wymieszać i szybko zagotować.

Komentarze (0)