Rizi-bizi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4186
Składniki:
- 300 g mrożonego, zielonego groszku
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml białego wermutu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 garstka świeżej mięty
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zielony groszek rozmrozić. Miętę umyć i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną miętę, tartą skórkę cytrynową i rozmrożony zielony groszek. Składniki wymieszać, po czym zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 7 minut. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do duszonych składników. Wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać do tego biały wermut, wsypać tarty parmezan, ponownie wymieszać i szybko zagotować.
Komentarze (0)