Sałatka z grillowana wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2453
Sałatka z grillowana wołowiną
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyć osączyć z wody, podzielić na porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie przygotować marynatę: sos sojowy zmieszać z rozgrzanym miodem, wlać do tego sok z limonki oraz olej sezamowy, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość wymieszać i zalać mięso. Wszystko odstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, przełożyć na aluminiową tackę od grilla i piec z obu stron na rozpalonym grillu przez 8 minut. Upieczone mięso ściągnąć z grilla i pokroić na drobne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki. Natkę pietruszki pokroić drobno. Wszystkie pokrojone warzywa połączyć z grillowanym mięsem i posypać sezamem. Całość zalać marynatą z mięsa, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów