Sałatka z grillowana wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2661
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 2 łyżki sezamu
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- Na marynatę:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyć osączyć z wody, podzielić na porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie przygotować marynatę: sos sojowy zmieszać z rozgrzanym miodem, wlać do tego sok z limonki oraz olej sezamowy, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość wymieszać i zalać mięso. Wszystko odstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, przełożyć na aluminiową tackę od grilla i piec z obu stron na rozpalonym grillu przez 8 minut. Upieczone mięso ściągnąć z grilla i pokroić na drobne kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki. Natkę pietruszki pokroić drobno. Wszystkie pokrojone warzywa połączyć z grillowanym mięsem i posypać sezamem. Całość zalać marynatą z mięsa, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)