Tortilla z grillowaną wołowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2266
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 2 placki tortilli
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ogórka zielonego obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych pomidorów. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, zalać sokiem z limonki i dokładnie wymieszać. Placki tortilli wysmarować letnią wodą i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund z każdej strony, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Karkówkę wołową podzielić na porcje i oprószyć pieprzem i solą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać mielony tymianek oraz majeranek i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami wysmarować mięso, położyć na ruszcie rozpalonego grilla i grillować do miękkości. Gotowe przełożyć na usmażone wcześniej placki tortilli i nałożyć na to wszystkie wymieszane warzywa.
Komentarze (0)