Wołowina z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4639
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 2 łyżki sezamu
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka ostrej papryki czerwonej
- 0,5 szklanki wina czerwonego
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 kwiat do dekoracji
Opis przygotowania:
Wołowinę umyć, osączyć z wody, natrzeć papryką, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać do niej wino, przykryć i dusić do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso podlać winem oraz 2 łyżkami wody. Gotowe przełożyć na talerz i posypać sezamem. Kapustę poszatkować drobno, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i dodać do wołowiny. Całość udekorować natką pietruszki i ozdobnym kwiatem.
Komentarze (0)