Wołowina z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4639
Wołowina z sezamem
fot. yosoynuts / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny bez kości
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka ostrej papryki czerwonej
  • 0,5 szklanki wina czerwonego
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 kwiat do dekoracji

Opis przygotowania:

Wołowinę umyć, osączyć z wody, natrzeć papryką, oprószyć solą i pieprzem, pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać do niej wino, przykryć i dusić do miękkości mięsa. W czasie duszenia, mięso podlać winem oraz 2 łyżkami wody. Gotowe przełożyć na talerz i posypać sezamem. Kapustę poszatkować drobno, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i dodać do wołowiny. Całość udekorować natką pietruszki i ozdobnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów