Gai Ho Bai Toei
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1615
Składniki:
- 100 ml sosu śliwkowego Tao Tao
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 mielone goździki
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
- 1 zielony ogórek
- liście z 4 kolb kukurydzy
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do startej pietruszki. Następnie wlać do tego sos ostrygowy, olej sezamowy, dodać mielone goździki, pieprz biały i szczyptę soli. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Liście z kolb kukurydzy sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osuszyć ręcznikiem i wyłożyć na stół. Na osuszone liście kukurydzy nałożyć wymieszane wcześniej składniki z lodówki, po czym wszystko zawinąć i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego makaronu. Do małej miseczki wlać sos śliwkowy i dodać do całości. Gotową potrawę udekorować pokrojonym pomidorem oraz obranym ze skóry ogórkiem.
Komentarze (0)