Wołowina grillowana z mango i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1946
Wołowina grillowana z mango i papryką
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g łopatki wołowej bez kości
  • 5 dag brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mango
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 plastry cytrynu do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, owoce i warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie łopatkę wołową oprószyć pieprzem, solą, tymiankiem oraz pokrojonym drobno czosnkiem i przełożyć na aluminiową tackę od grilla. Dodać do tego brukselkę. Wszystko zalać oliwą z oliwek i piec na rozpalonym grillu do miękkości mięsa. Potem ściągnąć z grilla i osączyć z tłuszczu. Mięso pokroić w kostkę, a brukselkę w całości i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i połączyć z papryką. Pokrojone składniki dodać do mięsa. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem, udekorować plastrami cytryny i polać sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów