Papryka grillowana z mięsem i szałwią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2704
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 12 liści szałwii
- 6 zielonych papryk
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego sera żółtego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz liście szałwii umyć i osączyć z wody z wody. Następnie paprykę przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Mięso mielone przełożyć do miski i połączyć z tartym serem żółtym. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do mięsa z serem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować kotlety wielkości przekrojonych papryk, po czym smażyć je z obu stron na lekko rumiany kolor w 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do przekrojonych papryk. Dodać do tego liście szałwii i całość zalać oliwą z oliwek. Wszystko przełożyć na aluminiową tackę od grilla i piec na rozpalonym grillu do czasu, aż papryka się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz wraz z pomidorami.
Komentarze (0)