Bułki z kapustą i grzybami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9156
Składniki:
- 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kostki drożdży
- 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny Kasia
- 0,5 łyżeczki soli
- Na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 g suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do nich cukier, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić a 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić do tego jajko, wlać roztarte wcześniej drożdże, rozpuszczoną margarynę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotować farsz: suszone grzyby przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i pokroić na na małe kawałki. Kapustę kiszoną przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją 2 szklankami wody, posypać mielonym kminkiem i gotować do miękkości . Po ugotowaniu kapustę odcedzić i odcisnąć z niej nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone wcześniej gotowane grzyby i dobrze wymieszać. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną paprykę i dodać wymieszaną kapustę z grzybami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki uformować z nich placki ręcznie i nałożyć na nie przygotowany wcześniej farsz. Ciasto z farszem dokładnie zlepić, formując małe bułeczki, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować farsz: suszone grzyby przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i pokroić na na małe kawałki. Kapustę kiszoną przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją 2 szklankami wody, posypać mielonym kminkiem i gotować do miękkości . Po ugotowaniu kapustę odcedzić i odcisnąć z niej nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone wcześniej gotowane grzyby i dobrze wymieszać. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną paprykę i dodać wymieszaną kapustę z grzybami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki uformować z nich placki ręcznie i nałożyć na nie przygotowany wcześniej farsz. Ciasto z farszem dokładnie zlepić, formując małe bułeczki, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (1)
Dzien dobry
0,5 drozdzow to zanczy ile ? 50 gramow ?
Dziekuje