Nam prik ong
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2135
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bazylię przełożyć na talerz. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Groszek zielony pozbawić końcówek i dodać do bazylii. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę czerwoną oraz dymkę ze szczypiorkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sosem sojowym, zasypać cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż zbrązowieje na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną dymkę, szczypiorek, czerwoną cebulę, czosnek, pokrojone pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Całość oprószyć mieloną papryką, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, dodać do składników na talerzu i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)