Nam prik ong

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2135
Nam prik ong
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bazylię przełożyć na talerz. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Groszek zielony pozbawić końcówek i dodać do bazylii. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę czerwoną oraz dymkę ze szczypiorkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sosem sojowym, zasypać cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż zbrązowieje na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną dymkę, szczypiorek, czerwoną cebulę, czosnek, pokrojone pomidory i ugotowany wcześniej ryż. Całość oprószyć mieloną papryką, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, dodać do składników na talerzu i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów