Pappardelle z tofu, kiełkami fasoli i chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1857
Pappardelle z tofu, kiełkami fasoli i chili
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu pappardelle
  • 30 g tofu
  • 15 g tłuczonych orzeszków sojowych
  • 6 łyżek oleju
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Kiełki fasoli oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokroić drobno. Szczypiorek pokroić na kawałki. Osączone z wody kiełki fasoli mung przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojone na kawałki tofu, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, papryczką chili oraz tłuczonymi orzeszkami soi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów