Pappardelle z tofu, kiełkami fasoli i chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- 30 g makaronu pappardelle
- 30 g tofu
- 15 g tłuczonych orzeszków sojowych
- 6 łyżek oleju
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Kiełki fasoli oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokroić drobno. Szczypiorek pokroić na kawałki. Osączone z wody kiełki fasoli mung przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojone na kawałki tofu, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, papryczką chili oraz tłuczonymi orzeszkami soi.
Komentarze (0)