Omlet z grzankami i kiełkami fasoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2072
Składniki:
- 5 g kiełków fasoli mung
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Chleb tostowy pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony chleb tostowy, szczypiorek i smażyć do zarumienienia się składników. Następnie jajka wbić do rondla, wlać do nich wodę, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i wlać do całości. Wszystko smażyć do czasu ścięcia się jaj. Potem dodać do tego sparzone wcześniej kiełki fasoli i smażyć pod przykryciem przez 40 sekund. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)