Pyzy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 16366
Składniki:
- 15 ziemniaków średnich ziemniaków surowych
- 4 ziemniaki średnie gotowane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Surowe ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i przemielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, odcisnąć i połączyć z ugotowanymi. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę. Ręce oprószyć mąką i z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie pod przykryciem. Jak wypłyną - przełożyć na półmisek. Polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą i posypać koperkiem.
Komentarze (6)
Ja zawsze dodaję jeszcze świeżo mielone mięso do środka każdej pyzy, przepis ok
Do takich kopytek dodaję do środka mięso tak przygotowane jak farsz do pierogów,
poprostu super dziedi za przepis
good job!
nie pisze sie\"dziedi\",Pawle
super przepis, zjedli wszystko