Makaron ryżowy z kiełkami fasoli i kolendrą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3465
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki oleju
- 1 żółta papryka
- 1 limonka
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Limonkę przekroić na połówki, po czym jedną połowę pozostawić do polania potrawy, drugą pokroić w ćwiartki. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać ugotowany makaron oraz kiełki fasoli mung i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego natkę zielonej kolendry, pokrojoną limonkę, po czym wszystko polać sokiem z limonki.
Komentarze (0)