Wołowina duszona z ryżem i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 cebule
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go ro rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryżu na talerzu. Następnie polędwicę wołową pokroić w cienkie plastry i oprószyć mąką kukurydzianą. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Do smażonego imbiru dodać suszone płatki chili, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać sos sojowy, wsypać cukier brązowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę na średnim ogniu. Następnie dodać oprószone wcześniej mąką mięso i dusić je do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wodę, dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, obrać cebule ze skóry, pokroić ją w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko dusić jeszcze przez minutę, po czym ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)