Stek z gnocchi i cebulą karmelizowaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3159
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 2 łyżki mąki do podsypania
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- Na karmelizację cebuli:
- 150 ml wody
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 liść laurowy
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać je 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie przełożyć je na stolnicę, dodać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podsypać mąką i rozwałkować w jeden długi rulon o grubości 2 palców, pociąć na równe kawałki, wrzucić je na 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać odcedzone gnocchi. Kluski smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liść laurowy, wlać wino oraz wodę. Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na gnocchi.
Mięso wysmarować olejem, oprószyć pieprzem oraz solą i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe dodać do pozostałych składników. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liść laurowy, wlać wino oraz wodę. Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na gnocchi.
Mięso wysmarować olejem, oprószyć pieprzem oraz solą i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe dodać do pozostałych składników. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)