Wołowina duszona z pieczarkami i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4744
Składniki:
- 50 g wołowiny bez kości
- 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 6 dymek
- 30 g pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- 1 szklanka śmietany
- 1 marchew
- 1 liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso natrzeć dobrze solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Marchew pokroić w drobna kostkę. Przygotować naczynie do zapiekania, wrzucić do niego marchew, pieczarki, pokruszony liść laurowy i obrane całe cebule. Zalać winem i śmietaną, następnie wymieszać i włożyć mięso. Całość przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni do miękkości mięsa. W czasie pieczenia, mięso polewać sosem z pieczenia i odrobiną wody. Następnie mięso z sosem przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa. Wszystko udekorować natka pietruszki i podawać z lampką wina czerwonego.
Komentarze (2)
A jakie wino pod to dobraliście? Pod ragout z wołowiny, w Centrum Wina sugerowali mi Chateau Pey La Tour i to było świetne połączenie. Czy pod wołowinę w takim wydaniu również to będzie idealnie pasowało?
Możesz dodać to wino jakie podajesz, bo jest dostępne w sprzedaży