Sushi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4940
Sushi

Składniki:

  • 300 g surowego łososia
  • 200 g ryżu
  • 50 g octu ryżowego
  • 1 marchew
  • 1 mango
  • liście nori lub bambusa
  • sos sojowy lub zielony japoński chrzan wasabi
  • 10 dag sezamu

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na miękko, po ugotowaniu odcedzić, skropić octem ryżowym i wymieszać. Surowego łososia pokroić w cienkie plastry. Marchew ugotować, następnie pokroić w podłużne plastry. Obrać mango i również pokroić na cienkie plastry. Trzymając w ręku mango i marchewkę należy obtoczyć je ryżem i uformować półkolisty rulon, na który to nakładamy surowego łososia, lekko formujemy w ręku, a potem układamy na talerzu. Pozostała część ryżu, marchwi, mango i ryby formujemy w sposób następujący: marchew, mango i rybę trzymając w reku dodajemy do tego ryż i formujemy rulon . Rulon zawijamy liściem nori lub bambusa, kroimy na porcje nie większe niż 3 cm obsypujemy sezamem i układamy razem z wcześniej zrobionym sushi. Do gotowego sushi podajemy sos sojowy lub zielony japoński chrzan wasabi do zamaczania. Sushi należy spożyć w niedługim czasie od sporządzenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów