Sushi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4940
Składniki:
- 300 g surowego łososia
- 200 g ryżu
- 50 g octu ryżowego
- 1 marchew
- 1 mango
- liście nori lub bambusa
- sos sojowy lub zielony japoński chrzan wasabi
- 10 dag sezamu
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na miękko, po ugotowaniu odcedzić, skropić octem ryżowym i wymieszać. Surowego łososia pokroić w cienkie plastry. Marchew ugotować, następnie pokroić w podłużne plastry. Obrać mango i również pokroić na cienkie plastry. Trzymając w ręku mango i marchewkę należy obtoczyć je ryżem i uformować półkolisty rulon, na który to nakładamy surowego łososia, lekko formujemy w ręku, a potem układamy na talerzu. Pozostała część ryżu, marchwi, mango i ryby formujemy w sposób następujący: marchew, mango i rybę trzymając w reku dodajemy do tego ryż i formujemy rulon . Rulon zawijamy liściem nori lub bambusa, kroimy na porcje nie większe niż 3 cm obsypujemy sezamem i układamy razem z wcześniej zrobionym sushi. Do gotowego sushi podajemy sos sojowy lub zielony japoński chrzan wasabi do zamaczania. Sushi należy spożyć w niedługim czasie od sporządzenia.
Komentarze (0)