Wołowina duszona w winie z pomarańczą i grejpfrutem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3910
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 100 ml wina czerwonego (może być słodkie)
- 2 pomarańcze
- 2 grejpfruty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sezamu
- 1 mała kapusta pekińska
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę umyć, następnie natrzeć pieprzem i solą. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną na porcje wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia podlewać mięso winem. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić razem ze skórą w plastry. Grejpfruta obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę pekińską dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i dodać do mięsa, razem z pomarańczami i grejpfrutem. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać mięso sezamem.
Komentarze (1)
ja dodaje burnarj do miesa, i jest tp naturalne wino musujace z pomaranczy,burnarj jest bez wody....a jak zostanie to sama wypije