Wołowina duszona z papryką i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2987
Składniki:
- 200 ml octu jabłkowego
- 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 łyżki oleju
- 2 ziela angielskie
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka chili
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1/2 kg wołowiny bez kości
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ogórki umyć, pokroić w drobne plastry i przekroić na połowy. Następnie oprószyć pieprzem i solą, zalać octem jabłkowym i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć z octu i wyłożyć na talerz. Wołowinę umyć, pokroić na porcje, oprószyć mieloną papryką, solą oraz pieprzem i zrumienić na rozgrzanym oleju. Potem wlać do tego wino czerwone, dodać pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę, pokrojoną w plastry cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Uduszoną przełożyć na talerz z ogórkami.
Komentarze (0)