Kotlety mięsne z pokrzywą i kiełkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 869
Kotlety mięsne z pokrzywą i kiełkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g świeżych liści pokrzywy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 g kiełków buraczka czerwonego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Liście pokrzywy sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić je drobno. Kiełki buraczka czerwonego opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do niego, bułkę tartą, wbić jajko, dodać pokrojoną wcześniej pokrzywę oraz kiełki buraczka czerwonego, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką czerwoną, mielonymi nasionami kolendry i wyrobić ręcznie. Uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów