Kotlety mięsne z pokrzywą i kiełkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 869
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g świeżych liści pokrzywy
- 4 łyżki oleju
- 3 g kiełków buraczka czerwonego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- sól
- pieprz kolorowy mielony mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Liście pokrzywy sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić je drobno. Kiełki buraczka czerwonego opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do niego, bułkę tartą, wbić jajko, dodać pokrojoną wcześniej pokrzywę oraz kiełki buraczka czerwonego, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką czerwoną, mielonymi nasionami kolendry i wyrobić ręcznie. Uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)