Krupnik z wołowiną i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1813
Składniki:
- 250 g łopatki wołowej
- 15 g solonych krakersów
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu wołowego z kostki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 papryczka czerwona chili
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Mięso pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną marchew, cebulę, papryczkę chili i zalać winem czerwonym. Następnie składniki doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać do tego kaszę jęczmienną i wlać bulion wołowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Gotową zupę przelać na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z solonymi krakersami.
Komentarze (0)