Krupnik z wołowiną i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Krupnik z wołowiną i winem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g łopatki wołowej
  • 15 g solonych krakersów
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu wołowego z kostki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Mięso pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną marchew, cebulę, papryczkę chili i zalać winem czerwonym. Następnie składniki doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać do tego kaszę jęczmienną i wlać bulion wołowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Gotową zupę przelać na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z solonymi krakersami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów