Pielmieni - ukraińskie pierogi z mięsem
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4485
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 2 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, maślankę, ciepłą wodę, wbić i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do mięsa mielonego w misce. Składniki w misce doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką chili i dokładnie wymieszać. Powstały farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Wszystko gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim potrawę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i posypać nią całość.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, maślankę, ciepłą wodę, wbić i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do mięsa mielonego w misce. Składniki w misce doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką chili i dokładnie wymieszać. Powstały farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Wszystko gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim potrawę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i posypać nią całość.
Komentarze (0)