Pielmieni - ukraińskie pierogi z mięsem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 170
Pielmieni - ukraińskie pierogi z mięsem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 2 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, maślankę, ciepłą wodę, wbić i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać ją do mięsa mielonego w misce. Składniki w misce doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką chili i dokładnie wymieszać. Powstały farsz nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Całość zawinąć w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Wszystko gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim potrawę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i posypać nią całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów