Wołowina duszona w winie z pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5220
Wołowina duszona w winie z pieczarkami i warzywami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g małych pieczarek
  • 6 małych dymek
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zwykle bułki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew i dymkę obrać ze skóry. Pieczarki oczyścić z błony. Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego boczek oraz dymkę w całości. Składniki smażyć do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy wsypać do tego suszony tymianek, majeranek i dodać do tego pokrojoną wcześniej wołowinę. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać oczyszczone pieczarki i obraną marchew, po czym wszystko zalać winem czerwonym. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z bułką wysmarowanym masłem i udekorowane natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów