Wołowina duszona w winie z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5220
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 300 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 g małych pieczarek
- 6 małych dymek
- 4 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 2 zwykle bułki
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew i dymkę obrać ze skóry. Pieczarki oczyścić z błony. Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego boczek oraz dymkę w całości. Składniki smażyć do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy wsypać do tego suszony tymianek, majeranek i dodać do tego pokrojoną wcześniej wołowinę. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać oczyszczone pieczarki i obraną marchew, po czym wszystko zalać winem czerwonym. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z bułką wysmarowanym masłem i udekorowane natką selera.
Komentarze (0)