Przecier z dyni z nasionami granatu i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 605
Przecier z dyni z nasionami granatu i szpinakiem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml miąższu z dyni
  • 2 małe dynie do napełnienia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz 2 całe dynie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie całe dynie przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Wydrążone dynie oraz miąższ przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości. Po upieczeniu dynie z miąższem wyciągnąć z piekarnika. Miąższ przełożyć do miksera, a całe dynie na talerz. Do miąższu dyni w mikserze wsypać cukier, szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do całych dyń na talerzu. Wszystko posypać łuskanymi nasionami granatu i udekorować świeżyć szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów