Przecier z dyni z nasionami granatu i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 803
Składniki:
- 600 ml miąższu z dyni
- 2 małe dynie do napełnienia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki łuskanych nasion granatu
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni oraz 2 całe dynie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szpinak umyć i osączyć z wody. Następnie całe dynie przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Wydrążone dynie oraz miąższ przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec do miękkości. Po upieczeniu dynie z miąższem wyciągnąć z piekarnika. Miąższ przełożyć do miksera, a całe dynie na talerz. Do miąższu dyni w mikserze wsypać cukier, szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją do całych dyń na talerzu. Wszystko posypać łuskanymi nasionami granatu i udekorować świeżyć szpinakiem.
Komentarze (0)