Beef Stroganoff

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2930
Beef Stroganoff
fot. martiniko / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g karkówki wołowej bez kości
  • 150 ml kwaśniej śmietany
  • 30 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, pieczarki oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie mięso pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion, po czym pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojoną cebulę i czosnek. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone mięso i oprószyć pieprzem, solą oraz vegetą. Smażyć do zarumienienia się mięsa, po czym dodać do tego pokrojoną paprykę, pieczarki oraz koncentrat pomidorowy Wszystko ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, zalać kwaśną śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)