Beef Stroganoff
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2930
Składniki:
- 250 g karkówki wołowej bez kości
- 150 ml kwaśniej śmietany
- 30 g pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, pieczarki oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie mięso pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion, po czym pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojoną cebulę i czosnek. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone mięso i oprószyć pieprzem, solą oraz vegetą. Smażyć do zarumienienia się mięsa, po czym dodać do tego pokrojoną paprykę, pieczarki oraz koncentrat pomidorowy Wszystko ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, zalać kwaśną śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)