Cobbler

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2073
Cobbler
fot. jessicafm / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonych brzoskwiń wsypać cukier, wlać wodę, po czym postawić na średnim ogniu, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie masło masło przełożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i stopić w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po stopieniu blachę z masłem wystawić z piekarnika, wsypać do tego mąkę, wlać mleko i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Do wymieszanych składników dodać brzoskwinie z zagotowanym wcześniej syropem, posypać mielonym cynamonem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)