Cobbler
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2073
Składniki:
- 6 dojrzałych brzoskwiń
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonych brzoskwiń wsypać cukier, wlać wodę, po czym postawić na średnim ogniu, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie masło masło przełożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i stopić w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po stopieniu blachę z masłem wystawić z piekarnika, wsypać do tego mąkę, wlać mleko i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Do wymieszanych składników dodać brzoskwinie z zagotowanym wcześniej syropem, posypać mielonym cynamonem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)