Cukinia duszona w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2069
Cukinia duszona w winie
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml białego, słodkiego wina wermut
  • 5 g kiełków buraków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółta młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jogurt przelać na talerz. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej cukinię oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili. Smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wlać do tego białe wino i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw na małym ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z jogurtem. Gotową potrawę posypać kiełkami buraków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów