Cukinia duszona w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2069
Składniki:
- 50 ml białego, słodkiego wina wermut
- 5 g kiełków buraków
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółta młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jogurt przelać na talerz. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej cukinię oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili. Smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wlać do tego białe wino i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw na małym ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z jogurtem. Gotową potrawę posypać kiełkami buraków.
Komentarze (0)